Bryndzové pagáče
Kvások:
- kvasnice
- vlažné mlieko
- cukor
Cesto:
- bryndza 100% zo salaša 0,3kg
- polohrubá múka ½ kg
- vajce 1ks
- soľ 1 čajová lyžička
- olej 3 polievkové lyžice
- maslo ½ lyžice
- uvarené zemiaky 3 ks
- mlieko
- rasca
- maslo na po tretie
- pažítka (alebo kôpor)
Spravíme si kvások, necháme vykvasiť.
Cesto:
Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, vajce, olej, maslo a zemiaky, ktoré nastrúhame na jemnom strúhadle, prilejeme kvások a miesime. Môžeme priliať ešte mlieko podľa potreby. Cesto má mať polotuhú konzistenciu. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na asi 1cm a rozkrojíme na štvorčeky. Tie naplníme bryndzou s nasekaným kôprom alebo pažítkou a tvarujeme malé buchtičky. Dáme na vymastený pekáč, potrieme mliekom, posypeme celou rascou. Dáme do rúry, pečieme 25-30 minút na 180-200°C.
Upečené potrieme maslom a posypeme nasekanou pažítkou.
Náhľad fotografií zo zložky Bryndzové pagáče